Nu kommer inspiration från 80-talet, Folkungagatan, Söder, Stockholm. Vi var nykära och nyinflyttade, jag jobbade och min man, som då på den tiden var min pojkvän, gick en utbildning i huvudstaden. Vi hittade restaurangen som serverade den mest ljuvliga rosa tomattagliatelli med laxsås även den rosafärgad. Med ett starkt, fint smakminne exprimenterade vi för att få fram liknande maträtt och följande är ungefär vad vi utvecklat till en återkommande favorit.
För ca fyra personer används följande ingredienser:
  • 1 gul lök, hackad
  • 1-2 msk tomatpure
  • 1 dl vitt vin (eller matlagningsvin)
  • 2 dl creme fraich
  • 1 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • Hackad dill (1 pkt frusen dill)
  • ca 300 g kallrökt lax (skär i kuber)
  • smaka av med pressad citron (ca 1/2)
  • salt och peppar
Fräs hackad lök mjuk i olja, tillsätt tomatpurén, vatten, creme frache, vin, fiskbuljong och dill. Låt sjuda tills pastan nästan är klar då tillsätter man laxen smakar av med citron, salt och peppar. Sjud 2-3 minuter eller tills laxen är varm, låt er väl smaka! Gott!