(null)

Ett festligt gott bröd som faktiskt uppskattas av de flesta. Här pratar vi inte surdeg, rågbröd eller annat nyttigt utan mjukt, vackert gott bröd med både mjölk och socker i receptet. Enkelt att baka ut eftersom degen delas i jämnt antal. Jag knådar degen i assistenten men det går säkert lika bra för hand eller med visp som har degkrokar.
 
Ugn 225°-250° inte längst ner men i nedre delen av ugnen 8-10 minuter
 
  • 50 g smält smör
  • 5 dl mjölk, värm tillsammans med smöret till 37° (fingervarmt)
  • Häll i en bunke stor nog att jäsa i
  • 1 paket jäst röres ut
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 - 1 1/2 liter mjöl, här får man ta lite i taget så inte degen blir för hård
Strö lite mjöl över och lägg en handduk (bakduk) över bunken och låt jäsa i 30 minuter
 
Tag upp degen och knåda den slät när den jäst färdigt, då brukar jag sätta på ugnen
 
Dela i 4 delar och sedan varje del i 8, rulla och lägg ganska tätt på bakplåtspapper som man lagt på en ugnsplåt
Låt jäsa i 30 minuter
 
Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön eller sesamfrön
 
Grädda i 8-10 minuter, håll koll och ta ut när dom är gyllen gula/bruna
Klara att äta, gott!