(null)

Tjatte, Klas, fanns i min systers vänkrets på 1900-talet. Eftersom jag fått receptet av min syster borde den egentligen heta Birgittas Aprikoskaka. Jag brukar döpa om recept varifrån jag fått dom. Nåväl, nu heter den Tjattes Aprikoskaka.
Kallas även uppochnedkaka. Man smälter smör och farinsocker, häller det i botten på en tät form, gammal gjutjärnspanna med raka kanter funlar kanske bäst men det har jag ingen. Efter smör och farinsockret lägger man ut aprikoser med runda sidan ned så det täcker botten, jag har alltid de i burk men färska, mogna går också fint.
Därefter smeten ovanpå och in i ugnen. Vänd upp kakan, efter att du lossat den runt kanterna med en lämplig kniv, på en väl tilltagen tallrik. Servera med lättvispad grädde, Gott!
 
Ugn nedre delen 175° 40-45 minuter
Smält:
  • 1 hg brun farin
  • 1 hg smör (100 g)
  • 1-2 burkar aprikoser, låt rinna av
Vispa:
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
Tillsätt:
  • 1,5 dl mjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,8 dl vatten