Att göra äppelchutney är för mig inte bara väldigt gott att ha till mat utan också alltid ett roligt och fint minne.
För många år sedan kom jag och min kära vän Lena på att chutney, det kan man tillverka och sälja när julmarknaden i Svartöstaden.
Sagt och gjort. Lena, som fö är den mest matkunniga person jag känner och är mellan varven väldigt entusiastisk och energisk, hade ett bra recept.
Och ska man sälja får man göra mycket. Jag tror vi gjorde 12 ggr! receptet! Det var chutney precis överallt i köket. Glasburkar gick vi runt och samlade in hos våra grannar och vänner, rengjorde och körde dom i ugnen, helt enligt konstens alla regler. Maken gjorde en fin etikett och tyg inhandlades och klipptes till för att dekorera locken.
Vi burkade, lagrade och sålde på julmarknaden, tyvärr inte med så stor vinst om alls ngn eftersom äpplena vi använde då köptes i affären. Men kul hade vi, gott blev det och curry luktade det i huset ganska länge efter.
Vi gjorde chutney en eller ett par ggr till men i liite mindre skala.
2019 är ett äppelår, i allafall här hos oss i Svartöstaden och med egna äpplen blir det väldigt gott och betydligt billigare än att köpa Granny Smith på affären.
Så tack Lena för att du finns "Man möter de människor man behöver" och jag behöver dig i mitt liv.
Här kommer det magiskt goda receptet:
1 kg syrliga äpplen (fast sort eller egna) Jag tog egna och oskalade så var det nog dryga kilot
1 stor gul lök hackad
2 dl äppelcidervinäger
5 dl socker
3 dl russin
1 tsk salt
3 tsk curry (drygt och efter smak)
1 msk gula senapsfrön
1 tsk torkad ingefära (jag tog nog två tsk)
2 klyftor vitlök krossad/pressad
Blanda allt utom äpplena skala och klyfta äpplena och blanda ihop allt i en kastrull och sjud i ca 1 tim. Jag rör i grytan några gånger under tiden.
Fyll i väl rengjorda glasburkar som man innan ställer i ugnen 10 min 110 grader. Fyll gärna när burkarna ännu är varma.
Låt mogna några veckor, klarar sig länge oöppnade i kylen/svalen.
Chutney är gott till fläskkött, grönsaker, grillat mm.
Lycka till!