(null)

Ugnspannkaka är alltid rätt. Kanske inte som fredagsmys då men helt ok en vardag. Ugnspannkaka var en av min pappas älsklingsrätter, och enligt honom var hans den godaste. Visserligen blev det många och stora bubblor i ugnen under gräddningstiden, men bäst var den alltid!
Hans bonus om det blev ngt över var att ta en bit pannkaka kall, smöra och toppa med strösocker som kvällsfika.
Gott självförtroende det har jag fått av honom, jag klarar det mesta och har jag inte gjort det förut så lär jag mig såsmåningom.  Att jag har ett gäng "livlinor" omkring mig som oförtrutet lär mig saker och snällt svarar när jag kör fast och ringer är en viktig del i mitt kunnande. 
Mitt recept har jag faktiskt hittat i Anna Bergenströms lilla bok om billig smart mat. "När kassan är skral" heter den typ.
Jag har ett grundrecept från den samlingen som jag förädlar med olika ingredienser: Riven västerbottenost, Riven potatis, Stekt bacon i små bitar, stekt rimsaltat sidfläsk i små tärningar. Ja, man faktiskt pytsa i det mesta.
 
Ugn 200° 30-35 min
 
Grundrecept i följande ordning vispas ihop i en bunke:
  • 4 ägg vispas lätt
  • 5 dl vetemjöl, rör ner
  • 1 liter mjölk, vispa ner efterhand, vispa så det blir slätt
  • 1 1/12 tsk salt
Lägg ett par smörklickar (2-3 msk) i en långpanna (för ugnen alltså) låt smälta, tag ut plåten och häll i smeten som har fått svälla en liten stund.
Grädda och tag ut när pannkakan är guldbrun och fin, skär i rutor och servera med sylt och smör. Gott! Blir det kvar till dagen efter är det väldig gott att steka i smör och servera med strösocker. Mums!
 
Vill man göra potatispannkaka har jag förenklat och kommer väl inte riktigt i närheten av älskade svärmor Sigrids potatispannkaka som var magisk men är helt ok. Särskilt om man strör över lite riven västerbittensost.
  1. 5, 6 stora råa potatisar skalas och rivs fint, blanda in i smeten. Häll i långpannan som ovan, toppa gärna med riven ost
  2. Fläsk eller bacon i så steker jag i små bitar, blandar i smeten eller strör över i långpannan innan gräddning.
Sänk ugnstemperaturen till 175° 35 - 40 min när potatis ingår i recepten.
Lycka till!