Att vara dotter till en pappa som fiskat sedan barnsben (kommer från en fiskarsläkt) gör att man är lite kräsen vad gäller färskhet på fisk. Dagens fångst åkte oftast direkt från näten direkt i kastrullen, svårslagen färskhet.
Löja fiskades på hösten och löjrom var något som ibland fanns som pålägg till frukostmackan. Liite bortskämda var vi allt...
Numera är det Junköfiskarna AB, Öqvist med familjer, som vi handlar lax, sik (rökt sik som minner om pappas goda rökta fisk) strömming, löja och Kalixlöjrom.
Till Julbord, buffeer mm gör vi oftast Löjromstårta. 
 
 
Löjromstårta
 
  • 1 burk creme fraiche, 2 dl
  • 1 burk philadelphia naturell 200 g
  • 1 finhackad gul lök, mängd efter smak
  • salt peppar
  • Hackad rödlök/Gräslök/dill välj efter smak, att dekorera med
  • Löjrom efter plånbok, ca 100-150 g hade jag. 
 
Vispa creme fraiche så den blir hård
Blanda i philadelphiaosten och den hackade gula löken
Tag en skål/djuptallrik eller liknande. Lägg gladpack i botten så det även täcker över kanterna och lägg i blandningen och ställ i kylen några timmar.
Vänd upp på en tallrik tag bort gladpack, lägg löjrommen på jämt fördelat, dekorera med det du gillar runt om
Servera! Mums!
Tunnbröd, fröknäcke eller det man gillar till.
 
Om det blir över, chansen/risken är inte stor, är det supergott till frukost dagen efter!