Jag har en vän, som visserligen inte finns med oss levande här men som finns med mig nästan varje dag, Britta.

Första gången vi träffades var hon hos vår granne på andra sidan gatan och det skulle senare visa sig att vi kom att ha många pusselbitar som passade ihop.

Jag har inte bara ätit underbara middagar i hennes kök, jag har fått så många kloka och goda råd i de fina samtal vi alla runt henne fick ha. Jag är glad att Britta har funnits och saknar henne ofta och mycket.

Nu bakar jag ett av hennes recept som för övrigt alltid var praktiska, enkla att göra och räckte till många. 

 

Saffransbröd i långpanna

150 gr smält margarin                                                                          Ugn 200 grader 20 minuter

5 dl mjölk

Värm till 37 grader

 

Tillsätt:

1 pkt jäst

½ tsk salt

1½ dl socker

2 påsar saffran

Ca 11 dl vetemjöl

Ev russin

Degen ska vara ganska lös.

Vispa degen med degkrokar

Låt jäsa 10-15 min

Vispa sedan ytterligare 2 minuter

Platta ut degen med mjölad hand i en bakplåtspapper klädd långpanna

Klipp ev. degen i flikar, som en bulllängd

Pensla flytande eller  smält margarin/smör över degen, samt strö över pärlsocker

Jäs ytterligare 30 min

Grädda ca 20 min i 200 grader

Låt kakan kallna

Koka en lag på 1 dl vatten och 1½ dl socker och skeda ut över kakan

Dela kakan i 6-8 bitar och skär sedan som längder