
Jag har en vän, som visserligen inte finns med oss levande här men som finns med mig nästan varje dag, Britta.
Första gången vi träffades var hon hos vår granne på andra sidan gatan och det skulle senare visa sig att vi kom att ha många pusselbitar som passade ihop.
Jag har inte bara ätit underbara middagar i hennes kök, jag har fått så många kloka och goda råd i de fina samtal vi alla runt henne fick ha. Jag är glad att Britta har funnits och saknar henne ofta och mycket.
Nu bakar jag ett av hennes recept som för övrigt alltid var praktiska, enkla att göra och räckte till många.
Saffransbröd i långpanna
150 gr smält margarin Ugn 200 grader 20 minuter
5 dl mjölk
Värm till 37 grader
Tillsätt:
1 pkt jäst
½ tsk salt
1½ dl socker
2 påsar saffran
Ca 11 dl vetemjöl
Ev russin
Degen ska vara ganska lös.
Vispa degen med degkrokar
Låt jäsa 10-15 min
Vispa sedan ytterligare 2 minuter
Platta ut degen med mjölad hand i en bakplåtspapper klädd långpanna
Klipp ev. degen i flikar, som en bulllängd
Pensla flytande eller smält margarin/smör över degen, samt strö över pärlsocker
Jäs ytterligare 30 min
Grädda ca 20 min i 200 grader
Låt kakan kallna
Koka en lag på 1 dl vatten och 1½ dl socker och skeda ut över kakan
Dela kakan i 6-8 bitar och skär sedan som längder